banner

Zupa rybna świąteczna

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny

Czas przygotowania: 20 minut

Zupa rybna świąteczna

Składniki

Nazwa Ilość
Karp (głowa + ogon) 1 szt
Kostki mintaja mrożone 4 szt
Marchew 3 szt
Pietruszka 1,5 szt
Natka pietruszki 0,5 szt
Sól, pieprz ziołowy do smaku 1 szt
Śmietana 18% - opcjonalnie 200 g
Woda 2,5 l
Ziemniaki średnie 5 szt

Opis

Młodszym dzieciom nie dodawaj soli. Możesz też pominąć śmietanę, lub dodać ją już bezpośrednio do talerza. Ziemniaków możesz dodać mniej. Dostosowałam ilość do moich dzieci.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Do garnka wlej wodę.
    2. Dodaj głowę i ogon karpia.
    3. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
    4. Wyjmij rybę z wody.
    5. Dodaj obrane warzywa oraz kostki ryby.
    6. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez pół godziny (aż warzywa będą miękkie, a ryba ugotowana). Przypraw.
    7. Pod koniec gotowania możesz dodać śmietanę. Zagotuj zupę.
    8. Podawaj z ziemniakami, kawałkiem ryby i marchewką.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.