Gołąbki z młodej kapustki z kuskusem
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 1 | szt |
Masło | 1 | łyżka |
Kapusta włoska- liść | 6 | szt |
Kuskus | 4 | łyżki |
Oregano świeże- listki | 5 | szt |
Koperek świeży | 0,5 | szt |
Marchew | 1 | szt |
Pietruszka | 1 | szt |
Pomidor | 2 | szt |
Czosnek ząbek | 2 | szt |
Mięso mielone z indyka | 250 | g |
Pieprz czarny | 1 | |
Sól | 1 |
Opis
Gołąbki, które ci zostaną możesz zamrozić.
Przygotowanie
-
- Sparz kapustę. Zagotuj w garnku wodę. Na wrzątek wrzuć kapustę. Gotuj około 5 minut pod przykryciem. Zdejmij odpowiednią liczbę liści. Jak będą za mało sparzone ponownie włóż na wrzątek.
- W misce przygotuj farsz na gołąbki. Zgnieć czosnek, dodaj mięso mielone, pieprz oraz kuskus i jajko. Dokładnie wymieszaj farsz.
- Nakładaj farsz na liść. Pamiętaj o odcięciu twardych części liścia. Gołąbki możesz także spiąć wykałaczką.
- Ułóż gołąbki w małym garnkuszku. Zalej wodą z kapusty, dodaj pozostałe składniki. Gotuj około 50 minut pod przykryciem
- Dla dziecka, które łabo radzi sobie zgryzieniem odrobinę zmiksuj, lub drobno pokrój.