banner

Ryż zapiekany z jabłkami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 1 łyżka
Cynamon 1 łyżeczka
Jabłko 2 szt
Jogurt naturalny 250 g
Bułka tarta 1 łyżeczka
Ryż 1 szklanka

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ugotuj ryż. 1 szklankę ryżu gotujemy w dwóch szklankach wody do czasu aż ryż wchłonie całą wodę.
    2. Zetrzyj jabłka a następnie dopraw cynamonem.
    3. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy z ryżu i jabłek. Ryż ułóż na samym dole nastepnie nałóż jabłka. Jak chcesz zrobić dla calej rodziny to zwiększ ilości i zrób kilka warstw z ryżu i jabłek. Pamiętaj, że na samej górze powinny znajdować się jabłka.
    4. Na wierzch jabłek połóż masło a następnie bułkę tartą.
    5. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    6. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ryż nieco ostygnie.
    7. Następnie wierzch ryżu polej jogurtem. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.