banner

Sernik na zimno z truskawkami idealny

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 20 minut

Sernik na zimno z truskawkami idealny

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka cukru pudru (lub mniej, więcej wg upodobań) 1 szt
120 g masła 1 szt
3 łyżki żelatyny 1 szt
4 żółtka 1 szt
50 dag truskawek 1 szt
800 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie 1 szt
Biszkopty 1 szt
Galaretka owocowa 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Tortownicę wyłożyć pokruszonymi biszkoptami ( u mnie torownica o śr. 21 cm).
    2. Przygotować galaretkę w zmniejszonej ilości wody (3/4 zalecanej ilości wody) i odstawić w zimne miejsce (zimna woda, a później lodówka) do wystudzenia.
    3. Jajka umyć pod gorącą wodą (temp. ok. 65°C).
    4. Twaróg, masło, żółtka i cukier dokładnie zmiksować.
    5. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, nieco wystudzić i dokładnie wymieszać z masą serową, najlepiej mikserem na największych obrotach.
    6. Masę serową przełożyć na biszkopty.
    7. W masie serowej zagłębić truskawki (zostawiając część do dekoracji). Na wierzch wylać tężejącą galaretkę, zagłębiając w niej truskawki.
    8. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.