Tort śmietankowo-truskawkowy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 kg truskawek | 1 | szt |
1 opakowanie zagęstnika do śmietany | 1 | szt |
100 g białej czekolady (wiórki) | 1 | szt |
150 g płatków migdałowych | 1 | szt |
200 g konfitury truskawkowej | 1 | szt |
200 ml mleka | 1 | szt |
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
250 - 300 g cukru (wg uznania) | 1 | szt |
4 łyżki mielonego maku | 1 | szt |
450 g mąki pszennej tortowej | 1 | szt |
700 - 800 g śmietanki 36% | 1 | szt |
Kilka łyżek cukru pudru | 1 | szt |
Starta skórka i sok z 1 cytryny | 1 | szt |
200 g masła | 1 | szt |
6 jajek | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |