Tort urodzinowy dla Córci
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Biszkopt (na formę kwiatek o śr. ok. 30 cm): (8 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja nie dawałam)) | 1 | szt |
Dekoracja: (300 g masła o temperaturze pokojowej, 1 łyżka mleka, ok. 3 szklanek cukru pudru (może być potrzebne trochę mniej lub więcej, krem powinien być aksamitnie gładki, puszysty, nie za gęsty, tak, żeby łatwo się nim dekorowało), różowy barwnik spożywczy, żółty barwnik spożywczy, perełki lub inne dekoracje) | 1 | szt |
Do przełożenia: (400 ml śmietanki kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru, 300 g białej czekolady, 500 g puree z truskawek (plus ewentualnie 2-3 łyżki cukru do smaku), 3 łyżeczki żelatyny) | 1 | szt |
Dodatkowo: 200 g pokrojonych truskawek | 1 | szt |
Poncz: (200 ml zielonej przestudzonej herbaty, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny) | 1 | szt |