Zupa rybna świąteczna
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Karp (głowa + ogon) | 1 | szt |
Kostki mintaja mrożone | 4 | szt |
Marchew | 3 | szt |
Pietruszka | 1,5 | szt |
Natka pietruszki | 0,5 | szt |
Sól, pieprz ziołowy do smaku | 1 | szt |
Śmietana 18% - opcjonalnie | 200 | g |
Woda | 2,5 | l |
Ziemniaki średnie | 5 | szt |
Opis
Młodszym dzieciom nie dodawaj soli. Możesz też pominąć śmietanę, lub dodać ją już bezpośrednio do talerza. Ziemniaków możesz dodać mniej. Dostosowałam ilość do moich dzieci.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Do garnka wlej wodę.
- Dodaj głowę i ogon karpia.
- Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
- Wyjmij rybę z wody.
- Dodaj obrane warzywa oraz kostki ryby.
- Gotuj na małym ogniu jeszcze przez pół godziny (aż warzywa będą miękkie, a ryba ugotowana). Przypraw.
- Pod koniec gotowania możesz dodać śmietanę. Zagotuj zupę.
- Podawaj z ziemniakami, kawałkiem ryby i marchewką.