Kapuśniaczek z kaszą jęczmienną
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Udko z indyka | 2 | szt |
Marchewka | 2 | szt |
Pietruszka | 1 | szt |
Seler | 0,25 | szt |
Por | 1 | szt |
Koperek | 1 | łyżka |
Ziemniaki | 2 | szt |
Kapusta kiszona | 4 | łyżki |
Woda | 3 | l |
Majeranek | 1 | łyżka |
Oliwa z oliwek lub olej lniany do podanej już zupy | 1 | łyżeczka |
Kasza jęczmienna | 4 | łyżki |
Opis
Zupka porcja dla całej rodziny.
Porcja dla dziecka: 100-120 ml
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso.
- Ugotuj i drobno posiekaj.
- Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler.
- Por pokrój w półtalarki, ziemniaki w kostkę.
- W osobnym garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa.
- Dodaj przyprawy i kaszę.
- Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj do garnuszka zagotuj, dodaj mięso, posyp koperkiem.