Kleik z kaszy jaglanej i jabłka
Autor: Paulina Tortyna
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 małe jabłko | 1 | szt |
2 łyżki kaszy jaglanej | 1 | szt |
Szklanka wody źródlanej | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą (3x) i sparzyć wrzątkiem.
- Zagotować szklankę wody i wsypać kaszę do wrzątku.
- Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 15-20 min (aż poziom wody wyrówna się z poziomem kaszy)
- W połowie czasu gotowania dodać pokrojone i obrane jabłko.
- Zdjąć z ognia i poczekać jeszcze 10 min (aż kasza do końca wchłonie wodę).
- Zmiksować całość w blenderze, ewentualnie dodać kilka łyżeczek wody dla poprawienia konsystencji.