Rosół z kurczaka z ryżem
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Brokuły- różyczka | 1 | szt |
Masło | 1 | łyżka |
Seler - mały kawałek | 1 | szt |
Sok z białych winogron | 4 | łyżki |
Udziec z kurczaka | 30 | g |
Brukselka | 3 | szt |
Koperek suszony | 1 | łyżeczka |
Marchew | 1 | szt |
Pietruszka | 1 | szt |
Por | 0,5 | szt |
Woda | 1 | szklanka |
Ryż | 50 | g |
Opis
10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.
Dla dzieci powyżej 1,5 roku można zwiększyć liczbę wody do 1,5-2 litrów oraz przyprawić bulionem ekologicznym warzywnym.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Zagotuj wodę w dwóch garnkach.
- Pokrój drobno warzywa i kurczaka.
- W pierwszym garnku ugotuj kurczaka. Gotuj 20 minut.
- Do drugiego garnka wrzuć warzywa (poza brokułami), koperek oraz ryż. Gotuj 10 minut.
- Teraz do warzyw dodaj masło oraz brokuły. Gotuj 5 minut.
- Połącz mięso z wywarem warzywnym, sokiem z białych winogron .
- Rozdrobnij warzywa i kurczaka widelcem. Smacznego.