Pulpety gotowane na parze z warzywami
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Grahamka | 0,5 | szt |
Jajko | 1 | szt |
Masło | 1 | łyżka |
Jogurt naturalny | 2 | łyżki |
Kleik ryżowy | 1 | łyżka |
Koperek świeży | 0,5 | szt |
Marchew | 1 | szt |
Por | 0,5 | szt |
Woda | 0,5 | szklanki |
Wołowina | 250 | g |
Czosnek ząbek | 1 | szt |
Natka pietruszki | 0,5 | szt |
Opis
Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)
Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.
Nie gotujemy na dużym ogniu.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Zagotuj wodę.
- W międzyczasie pokrój drobno warzywa.
- Na wrzątek wrzuć marchewkę, pora, natkę pietruszki oraz koperek. Gotuj 15 minut.
- Połącz wywar z masełkiem oraz kleikiem. Zmiksuj.
- Poczekaj aż wywar ostygnie i dodaj jogurt.
- Mięso oraz grahamkę zmiksuj.
- Połącz mięso z grahamką, jajkiem, czosnkiem oraz pieprzem Uformuj pulpeciki.
- W garnku zagotuj odrobinę wody.
- Do garnka wstaw podstawkę do gotowania na parze.
- Wyłóż na podstawkę pulpety. Gotuj około 15-20 minut.
- Pulpety polej wywarem warzywnym. Możesz także pulpety podgotować w wywarze warzywnym. Gotowe.