banner

Zupka jarzynowa z mięsem, cukinią lub kabaczkiem

Autor: Marzena Gontarz

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Zupka jarzynowa z mięsem, cukinią lub kabaczkiem

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego 1 szt
20 g mięsa kurczaka lub indyka bez tłuszczu (10 g mięsa to mniej więcej kulka wielkości orzecha włoskiego) 1 szt
Kawałek cukinii bez pestek lub kabaczka (ok. 30g) 1 szt
Kilka różyczek brokułów (ok. 30g) 1 szt
Niepełna łyżeczka kaszy manny (4-5 g) 1 szt
Pół marchewki (ok. 40g ) 1 szt
Pół ziemniaka (ok. 30g) 1 szt
Szklanka wody źródlanej 1 szt

Opis

Porcja 170 ml.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Umyte i obrane warzywa kroimy w grube talarki. Wrzucamy do wrzątku i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
    2. Dodajemy pokrojone brokuły i cukinię lub kabaczek. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Jeśli trzeba, dolewamy wody.
    3. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę.
    4. Dodajemy oliwę lub olej. Osobno gotujemy mięso, co najmniej 20 minut.
    5. Ugotowane warzywa z częścią wywaru warzywnego miksujemy z mięsem, a następnie łączymy z pozostałym wywarem warzywnym aż uzyskamy papkowatą konsystencję. Ponownie zagotowujemy.
    6. Po schłodzeniu do temp. 40-50 oC zupkę podajemy maluchowi silikonową łyżeczką.
    7. Jeśli dziecko zje odrobinę zupki z łyżeczki, a resztę z butelki, powinniśmy przygotować nieco rzadszą zupę, tak aby woda stanowiła najwyżej 1/3 wagi warzyw.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.