Idealnie kruche ciasto ze śliwkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: 2 białka | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie), śliwki węgierki lub inne (najlepiej mało dojrzałe)) | 1 | szt |
Składniki na kruszonkę:( 1/2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru pudru, 16 g cukru waniliowego, 1/2 kostki masła) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
- Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki niedużej formy (u mnie prostokątna forma do tarty).
- Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C.
- Połówki śliwek ułożyć na cieście (zostawić ze 3-4, do dekoracji).
- Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.
- Masło roztopić.
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.
- Posypać nimi wierzch ciasta.
- Na górę wyłożyć kilka plasterków pokrojonych śliwek. Piec jeszcze 30 minut.
- Smacznego :)