Pomidorowa z indykiem
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 1 | łyżka |
Brokuły- różyczka | 2 | szt |
Cebula cukrowa | 1 | szt |
Kapusta pekińska- liść | 2 | szt |
Makaron rosołowy | 100 | g |
Serek naturalny Bieluch | 0,5 | szt |
Udziec z indyka | 60 | g |
Brukselka | 5 | szt |
Koperek świeży | 0,5 | szt |
Marchew | 2 | szt |
Pietruszka | 1 | szt |
Pomidor | 3 | szt |
Por | 0,5 | szt |
Woda | 3 | szklanki |
Żółtko | 1 | szt |
Natka pietruszki | 0,5 | szt |
Pieprz czarny | 1 |
Opis
10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.
Dla starszych dzieci, zupę można przyprawić odrobiną sosu sojowego i np. bulionem ekologicznym.
Przygotowanie
-
- Zagotuj wodę.
- Osobno ugotuj makaron.
- Obierz, umyj i pokrój drobno warzywa Pomidorów nie musisz obierać ze skórki.
- Na wrzątek wrzuć marchewkę, pietruszkę, koperek, cebulę, natkę, liść kapusty pekińskiej, pora, brukselkę, przyprawy oraz indyka. Gotuj 15 minut.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej masło i wrzuć pomidory. Smaż do czasu aż pomidory puszczą sok i staną się miękkie.
- Do pomidorów dodaj pół szklanki bulionu z garnka. Smaż jeszcze przez około 5 minut.
- Przetrzyj pomidory przez sito. Część bez pestek i skórek wrzuć do garnka.
- Następnie rozrób serek z żółtkiem Dodaj do tego parę łyżek gorącego bulionu.
- Wlej serek do garnka, dodaj brokuły. Gotuj do zagotowania się zupy.
- Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, lub warzywa rozdrobnić widelcem. Smacznego.