banner

Zupa brokułowa z indykiem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Zupa brokułowa z indykiem

Składniki

Nazwa Ilość
Cebula cukrowa 0,5 szt
Dynia- kostka 2 łyżki
Masło 1 łyżeczka
Mleko kobiece 6 łyżeczek
Brokuły- różyczka 4 szt
Seler - mały kawałek 1 szt
Udziec z indyka 3 łyżeczki
Kleik kukurydziany 2 łyżeczki
Marchew 1,5 szt
Pietruszka 0,5 szt
Woda 1 szklanka

Opis

Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)

Ilość wody podana jest na mały garnuszek.

Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.

Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.

Nie gotujemy na dużym ogniu.

10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę w dwóch garnuszkach.
    2. Obierz i pokrój drobno warzywa.
    3. W jednym garnku ugotuj mięso. Gotuj około 15 -20 minut.
    4. Do drugiego garnka na wrzątek wrzuć: cebulę, marchewkę, selera, pietruszkę i dynię. Gotuj 10 minut.
    5. Następnie do pozostałych warzyw dodaj brokuły. Gotuj 5 minut.
    6. Wyłącz warzywa, dodaj masło.
    7. Wyjmij z wywaru brokuły i dynię. Rozgnieć je widelcem Jak dziecko ich nie lubi możesz wszystko zmiksować.
    8. Pozostałe warzywa połącz z mięsem i zmiksuj.
    9. Dodaj kleik
    10. Połącz teraz wszystko. Jeszcze nie dodawaj mleka.
    11. Poczekaj aż zupka ostygnie i dodaj mleko.
    12. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.