Zupa jarzynowa z indykiem
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Udziec z indyka | 20 | g |
Kleik ryżowy | 2 | łyżki |
Marchew | 1 | szt |
Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
Pietruszka | 1 | szt |
Woda | 0,5 | szklanki |
Ziemniak | 1 | szt |
Opis
Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)
Ilość wody podana jest na mały garnuszek.
Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.
Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.
Nie gotujemy na dużym ogniu.
10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.
Przygotowanie
-
- W dwóch osobnych garnuszkach zagotuj wodę.
- W międzyczasie pokrój drobno indyka oraz warzywa.
- Do pierwszego garnka na wrzątek wrzuć indyka. Gotuj około 15-20 minut (aż mięsko będzie miękkie).
- W drugim garnku ugotuj warzywa. Gotuj 15 minut.
- Połącz warzywa z mięsem, dodaj oliwę i kleik.
- Zmiksuj dolewając wywar warzywny (dopasuj konsystencję zupki do upodobań dziecka).
- Gotowe.