Zakwas-starter do chleba
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mąka żytnia lub razowa | 4 | łyżki |
Skórka od chleba razowego | 1 | szt |
Czosnek, ząbek | 1 | szt |
Ciepła woda | 0,5 | szklanki |
Opis
Przygotowanie
-
- Do słoiczka wrzuć skórkę od chleba, obrany czosnek, dodaj mąkę (około 4-5 łyżek). Zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj.
- Powinnaś uzyskać konsystencję gęstej śmietany, lub ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli jest za wodniste dodaj jeszcze odrobinę mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce najlepiej koło kaloryfera lub nawet na kaloryferze (jak robiłam gdzie indziej to zakwas nie wychodzi).
- Co 12 godzin a minimum raz na dzień musisz dodać kolejną porcję mąki i odrobinę ciepłej wody. (np: łyżkę mąki i odrobinę wody, wymieszaj dokładnie)
- Postępuj tak przez 3-4 dni.
- Zakwas użyj do wypieku pieczywa, dodając do mąki. Pamiętaj aby zawsze część ciasta z wypieku chleba schować ponownie do słoiczka i włożyć do lodówki.