Ciasto z musem truskawkowo-rabarbarowym
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szklanka cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru i truskawek, ja odrobinę dosładzałam) | 1 | szt |
2 czubate szklanki zmielonych na pył herbatników | 1 | szt |
2 szklanki oczyszczony i pokrojonych truskawek | 1 | szt |
250 ml śmietanki 30-36% | 1 | szt |
500 g rabarbaru | 1 | szt |
8 łyżek stopionego masła (ja dałam odrobinę więcej) | 1 | szt |
4 łyżeczki żelatyny | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mus: Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać ¼ szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając.
- Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki.
- Gotowy zmiksować/zblendować.
- Truskawki umyć, pokroić i rozgnieść widelcem.
- Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać.
- Odstawić do przestudzenia.
- Truskawki wymieszać ze zmiksowanym rabarbarem (na tym etapie można sprawdzić czy odpowiada nam słodkość (w razie potrzeby dosłodzić).
- Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać na szybkich obrotach.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa nieci zgęstniała.
- Spód: W tym czasie mieszamy pokruszone herbatniki z masłem ( w razie potrzeby dodając trochę masła).
- Masa nie powinna się kruszyć, musi trzymać się ścianek tortownicy lub formy na tarte.
- Masą ciasteczkową wykładamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty (śr. 24 cm) lub natłuszczonej tortownicy (w drugim przypadku tylko do wysokości 3 cm). Dociskamy ręką. Pieczemy w temp. 180°C około 15 minut (na złoty kolor).
- Studzimy w formie.
- Całość: Do gęstniejącej masy rabarbarowo-truskawkowej dodajemy ubitą śmietanę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie.
- Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Smacznego :)