Warzywny pasztet
Autor: Weronika Karbowska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Średniej wielkości cebula, posiekana | 1 | szt |
Średniej wielkości ząbki czosnku, drobno posiekane | 3 | szt |
Oliwa z oliwek | 0,5 | szklanki |
Średniej wielkości surowa marchewka, starta | 1 | szt |
Średniej wielkości ziemniak surowy, tarty | 1 | szt |
Ciepła woda | 0,5 | szklanki |
Płatki drożdżowe nieaktywne | 0,5 | szklanki |
Mąka orkiszowa | 0,5 | szklanki |
Zmielone nasiona słonecznika | 1 | szklanka |
Sok z cytryny | 2 | łyżki |
Zmielony czarny pieprz | 0,25 | łyżeczki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i dodać posiekany czosnek.
- Podsmażyć do momentu, aż zaczną nabierać złocistości i będą nieco karmelizowane.
- Należy mieszać często, aby upewnić się, że się nie przypalają.
- Na koniec zdjąć z palnika.
- Startą marchewkę i ziemniaka, wraz wcześniej podsmażoną cebulą i czosnkiem, umieścić w kielichu blendera.
- Wlać 1/2 szklankę gorącej wody, dodać 2 łyżki soku z cytryny, płatki drożdżowe, przesianą mąkę orkiszową, nasiona słonecznika i resztę oliwy z oliwek.
- Całość blendować do uzyskania gładkiej masy.
- Cała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta muffinowego.
- Pasztetową mieszankę przelać do keksówki i piecz przez godzinę w temperaturze 180 ° C z termoobiegiem.
- Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia.