Doskonałe ciasto pierogowe i ruskie pierogi
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki n ciasto (około 35-40 sztuk): (2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 żółtko, niepełna łyżeczka soli, 1 - 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżka masła lub oleju) | 1 | szt |
Składniki na farsz: (600 g ziemniaków, 300 g twarogu półtłustego lub tłustego, 1 duża cebula,sól,pieprz) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
- Zrobić wgłębienie, dodać sól, masło i żółtko.
- Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę.
- Ciasto powinno być bardzo miękkie i elastyczne, ale nieklejące, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo, by ciasto nie zrobiło się twarde.
- Wyrabiać około 5-7 minut.
- Kulę przykryć szczelnie ściereczką.
- Ziemniaki obrać, ugotować, przestudzić.
- Przepuścić razem z serem przez maszynkę do mielenia lub praskę.
- Cebule zeszklić na oliwie, wymieszać z masą serowo-ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- W dużym garnku wstawić wodę na gotowanie, posolić.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na środek nakładać około 1 łyżeczki farszu, złożyć na pół i skleić brzegi ciasta formując pierogi.
- Wrzucać na gotującą wodę. Gotować około 3 -5 min po wypłynięciu.
- Smacznego :)