Knedle Twarogowe z Tymiankiem
Autor: Edyta Kuzara
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
250 g twarogu | 1 | szt |
4-5 małych bułek grahamek | 1 | szt |
80 g kleiku jęczmiennego | 1 | szt |
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej | 1 | szt |
Jajo | 1 | szt |
Szklanka mleka | 1 | szt |
Sól | 1 | szt |
Tymianek | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Bułki wysuszyć, a następnie namoczyć w mleku.
- Do wyciśniętych z mleka bułek dodać jajko, szczyptę soli, tymianek, roztarty twaróg (bez grudek), kleik jęczmienny oraz mąkę pełnoziarnistą.
- Z powstałej gęstej masy gęstej uformować knedle, które należy gotować 20 min na małym ogniu w osolonej wodzie.
- Knedle najlepiej podawać, jako danie samodzielne np. z sosem pieczarkowym.