Pasztet ze schabu
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Kolendra mielona | 1 | łyżeczka |
Masło | 1 | łyżka |
Schab bez kości | 1 | kg |
Szczypiorek suszony | 1 | łyżeczka |
Cebula | 1 | szt |
Czosnek, ząbek | 2 | szt |
Koperek suszony | 1 | łyżeczka |
Marchewka | 2 | szt |
Oliwa z oliwek | 2 | łyżki |
Pietruszka | 2 | szt |
Por | 1 | szt |
Majeranek | 2 | łyżki |
Bułka tarta | 4 | łyżki |
Jajka | 3 | szt |
Natka pietruszki | 1 | łyżeczka |
Pieprz czarny | 1 | łyżeczka |
Sos sojowy | 3 | łyżki |
Opis
Idealnie nadaje się do kanapek. Kolejny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka.
Przygotowanie
-
- Zagotuj w garnku wodę.
- Na wrzątek wrzuć kawałek schabu. (Gotuj 35 minut).
- Następnie do mięsa dodaj marchewki, pora, pietruszki oraz cebulę. (Gotuj 25 minut).
- Odstaw mięso i warzywa (bez wywaru) do ostygnięcia.
- Pokrój mięso i warzywa w kostkę.
- Zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.
- Zmielony farsz dopraw przyprawami, dodaj jajka oraz bułkę tartą.
- Przełóż farsz do brytfanki (Wcześniej brytfankę wysmaruj masłem oraz odrobiną bułki tartej).
- Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Smacznego.