Karpik w jarzynach
Autor: Marta Hyla
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 cebuli | 1 | szt |
1/2 marchewki | 1 | szt |
1 łyżeczka masła | 1 | szt |
2 dzwonki karpia | 1 | szt |
Koperek do posypania | 1 | szt |
Liść laurowy, ziele angielskie | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Dzwonki karpia skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 min.
- Warzywa kroimy w kosteczkę, dusimy w rondelku na niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła i z przyprawami.
- Po ok. 10 min. na warzywa kładziemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min.
- Gotową rybę wraz z jarzynami posypujemy posiekanym koperkiem.
- Przy podawaniu karpia należy uważać na ości! dla najmłodszych potrawę można zmiksować (po usunięciu ości i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy).