Dżem truskawkowy domowej roboty bez cukru żelującego
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Laska wanilii | 1 | szt |
Cukier | 8 | łyżek |
Truskawki | 1 | kg |
Opis
Przygotowanie
-
- Umyj, oczyść i pokrój drobno truskawki.
- Wrzuć do garnka o grubym dnie.
- Zasyp cukrem. Dodaj laskę wanilii.
- Gotuj na małym ogniu przez około 40 -60 minut, aż dżem będzie gęsty.
- W tym czasie przygotuj słoiczki. (Wstaw słoiki i zakrętki do garnka. Gotuj minimum 5 minut od momentu aż się woda zagotuje).
- Jak dżem ma już odpowiednią konsystencję wyjmij laskę wanilii i przełóż do wyparzonych słoików.
- Porządnie zakręć.
- Wstaw ponownie do garnka. Zalej do połowy wodą. Gotuj około 30 minut.
- Wyjmij z wody, sprawdź czy słoiki są dobrze zakręcone. Odwróć do góry i przykryj szmatką.
- Gotowe.