Tort Bezmleczny
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Do dekoracji: winogrona, banany, maliny lub inne ulubione owoce | 1 | szt |
Składniki masy drugiej: 200 g niskosłodzonego kwaskowatego dżemu (np. malinowy, z czarnej porzeczki) | 1 | szt |
Składniki masy pierwszej (krem waniliowy):(1 jajko, 300 ml nutramigenu, 2 łyżki cukru, 1,5 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki cukru waniliowego) | 1 | szt |
Składniki na biszkopt:(4 jaja, 1 szklanka cukru pudru (wg mnie można dać mniej), 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Krem waniliowy: (W rondelku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki oprócz cukru waniliowego.
- Ubijać gotując na wolnym ogniu aż masa osiągnie pożądaną konsystencję.
- Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym.
- Odstawić do ostygnięcia.)
- Biszkopt: (żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę.
- Mąki wymieszać z żółtkami i delikatnie połączyć wszystko z pianą z białek.
- Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy.
- Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 35 minut.
- Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
- Podzielić biszkopt na trzy części.
- Dolną część posmarować połową kremu waniliowego, przykryć środkową częścią, na której następnie rozsmarować dżem i przykryć trzecim plackiem.
- Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą częścią kremu.
- Udekorować owocami.