Muffinki z jagodami i białą czekoladą
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szklanka mąki pszennej | 1 | szt |
1/3 szklanki cukru pudru | 1 | szt |
100 ml mleka | 1 | szt |
50 g masła, roztopionego | 1 | szt |
80 g białej czekolady, posiekanej | 1 | szt |
80 g jagód | 1 | szt |
1 jajko | 1 | szt |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Piekarnik nastawić na 200°C (z termoobiegiem 180°C).
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
- Jajko wymieszać z masłem, mlekiem.
- Dodać suche składniki, oczyszczone jagody i czekoladę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Ciasto powinno być lekko grudkowate.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki i piec ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
- Smacznego.