banner

Jakie produkty są bogate w żelazo?

Autor: Monika Hajduk

Do produktów żywnościowych bogatych w żelazo zalicza się:

• mięso: wołowinę, wieprzowinę, drób,

• ryby i owoce morza,

• warzywa: brokuły, kapusta włoska, zielony groszek, fasola, szpinak

• pieczywo pełnoziarniste,

• jaja.

Jednak w produktach zbożowych znajdują się fityniany, w jajach fosfoproteiny, a w szpinaku – polifenole i kwas szczawiowy, które utrudniają wchłanianie żelaza. Kluczem więc jest nie tylko spożywanie produktów bogatych w żelazo, ale takie komponowanie posiłków, aby przyswajalność żelaza była jak największa.

Poniżej zamieszczam kilka praktycznych rad jak zwiększyć przyswajalność żelaza z naszej diety:

1. Nie łączyć picia herbaty ze spożywaniem posiłku, lecz spożywać ją 1-2 godziny po posiłku.

2. Dodawać do herbaty cytrusy, co zmniejsza hamujący efekt herbaty na wchłanianie żelaza.

3. Pić soki owocowe bogate w witaminę C jednocześnie ze spożywanym posiłkiem.

4. Spożywać produkty zawierające inhibitory wchłaniania żelaza w posiłkach nie zawierających znacznych ilości żelaza (np. spożywać ubogie w żelazo płatki śniadaniowe z mlekiem zawierającym wapń upośledzający wchłanianie żelaza).

mgr Monika Hajduk
Dietetyk

Przeczytaj także: Żelazo w diecie mam

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.