Jakie produkty są bogate w żelazo?
Do produktów żywnościowych bogatych w żelazo zalicza się:
• mięso: wołowinę, wieprzowinę, drób,
• ryby i owoce morza,
• warzywa: brokuły, kapusta włoska, zielony groszek, fasola, szpinak
• pieczywo pełnoziarniste,
• jaja.
Jednak w produktach zbożowych znajdują się fityniany, w jajach fosfoproteiny, a w szpinaku – polifenole i kwas szczawiowy, które utrudniają wchłanianie żelaza. Kluczem więc jest nie tylko spożywanie produktów bogatych w żelazo, ale takie komponowanie posiłków, aby przyswajalność żelaza była jak największa.
Poniżej zamieszczam kilka praktycznych rad jak zwiększyć przyswajalność żelaza z naszej diety:
1. Nie łączyć picia herbaty ze spożywaniem posiłku, lecz spożywać ją 1-2 godziny po posiłku.
2. Dodawać do herbaty cytrusy, co zmniejsza hamujący efekt herbaty na wchłanianie żelaza.
3. Pić soki owocowe bogate w witaminę C jednocześnie ze spożywanym posiłkiem.
4. Spożywać produkty zawierające inhibitory wchłaniania żelaza w posiłkach nie zawierających znacznych ilości żelaza (np. spożywać ubogie w żelazo płatki śniadaniowe z mlekiem zawierającym wapń upośledzający wchłanianie żelaza).
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Żelazo w diecie mam