Alergia na białko mleka krowiego – co jeść, by pokryć zapotrzebowanie na wapń?
Alergia na bialka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występującyh alergii u kobiet ciężarnych, młodych mam oraz dzieci. U dzieci uczulenie na alergeny mleka przeważnie ustępuje już w wieku 2-3 lat.
Zalecenia dla kobiety ciężarnej z alergią na białko mleka krowiego:
1. Zastosowanie diety eliminacyjnej - eliminacja mleka krowiego z diety i zastąpienie go hydrolizatymi mleka (krowiego lub mieszankami sojowymi).
2. Eliminacja dotyczy również przetworów mlecznych, a więc serów, twarogu, jogurtów, kefiru. Białko mleka krowiego można zastąpić pełnowartościowym białkiem roślinnym. Pamiętaj, że mleko może zawierać również makaron, pieczywo, przede wszystkim bułki pszenne, chałki, pieczywo chrupkie oraz krakersy! Przyczyną tego są stosowane przez piekarzy "proszki do pieczenia", które często są produkowane na bazie mleka. Coraz częściej producenci dodają mleko w proszku także do wyrobu wędlin i kiełabas, koncentratów zup i sosów, a nawet ketchupu i musztardy. Kapustą kiszoną często ubija się z serwatką, dlatego ją także trzeba przetestować.
3. Mleko krowie można zastąpić:
• mlekiem kozim, które jest tolerowane przez większość uczulonych na mleko krowie i może być używane zastępczo do wszystkich celów gospodarczych. W przypadku dzieci, które przez długie okresy są odżywiane wyłącznie lub głównie mlekiem kozim, konieczne są regularne badania krwi, aby w porę rozpoznać anemię wywołaną piciem mleka koziego (bardzo rzadka).
• mlekiem owczym, które nie jest szeroko dostępne, ale nadaje się równie dobrze jak mleko kozie.
• mlekiem sojowym, które zawiera wartościowe białka roślinne. W sklepach ze zdrową żywnością można otrzymać produkty z mleka sojowego w różnych postaciach.
4. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki.
5. Każda dieta eliminacyjna, zwłaszcza wykluczająca wiele artykułów spożywczych, może grozić wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Należy więc zawsze stosować ją pod opieką lekarza i doświadczonego dietetyka.
Szklanka chudego mleka dziennie dostarcza ok. 250 mg wapnia. Jak dostarczyć organizmowi tę sama ilość wapnia, gdy nie tolerujemy nie tylko mleka, ale także jogurtów i innych przetworów z mleka?
Poniższa tabela przedstawia wymienniki wapniowe, czyli ilość produktu zawierającego 250 mg wapnia.
Produkt | Ilość zawierająca 250 mg Ca | Zawartość kcal w 1 porcji |
---|---|---|
Sardynka w oleju | 75,75g | 167,4 kcal |
Soja | 104g | 397,28 kcal |
Pasztet pieczony z kurczaka | 265g | 567,1 kcal |
Śledź solony | 403g | 874,51 kcal |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 378g | 850,5 kcal |
Ryż brązowy | 781g | 2514,82 kcal |
Migdały | 104g | 594,88 kcal |
Fasola | 153g | 440,64 kcal |
Otręby pszenne | 210g | 388,5 kcal |
Mak | 20g | 95,6 kcal |
Szpinak | 333g | 53,28 kcal |
Kakao | 181g | 810,88 kcal |
Chleb chrupki | 595g | 2100,35 kcal |
Parówki z kurczaka | 555g | 1437,45 kcal |
Flaki | 352g | 295,68 kcal |
Figi suszone | 123g | 292,74 kcal |
Morela suszona | 179g | 508,36 kcal |
Jarmuż | 159g | 46,11 kcal |
Żeberka | 892g | 2863,32 kcal |
Koncentrat | 454g | 417,68 kcal |
Przykładowe potrawy bogate w wapń:
Fasolówka
Składniki:
1 szkl. suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,
2 marchwie,
1 pietruszka,
2 cebule,
4 kartofle,
10 dkg boczku wędzonego,
1.2 l wody,
2 łyżki mąki,
majeranek i sól do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Fasolę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (cebulę tylko jedną) zalać wodą w szybkowarze, szybkowar zamknąć i ogrzewać 45 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić boczek, usmażyć, zrumienić na nim oczyszczoną i drobno pokrojoną drugą cebulę. Z mąki i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Po upływie przewidzianego czasu szybkowar otworzyć, postawić z powrotem na ogień i wetrzeć do zupy ciasto, posługując się tarką do jarzyn, zagotować. Posolić, dodać usmażony boczek z cebulą.
Kotlety sojowe z brązowym ryżem
Produkty:
1 szkl. brązowego ryżu,
2 szkl. soi,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka soli,
1 duża cebula,
olej słonecznikowy,
bułka tarta,
5 bułek Graham,
5 szkl. gorącej wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki z pełnego przemiału,
przyprawy do smaku
Sposób przyrządzenia:
Soję namoczyć przez noc, następnie gotować do miękkości przez ok. 1 godz. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę a następnie wraz z ugotowaną soją i posiekanym czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku lub na oleju na patelni. Podawać z gotowanym brązowym ryżem.
Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Zgaga – palący problem